”We are not, of course, all required to think the same way about big questions, or believe the same things, or hold the same values; in fact, it is expected that we won’t. But somehow or other, we need to have acquired some very basic, shared understanding about what causes what, what’s broadly desirable, what’s dangerous, and how to characterize what’s already happened.”


Rosenfeld, S. (2019) Truth and Consequences: Untruth has been spreading with new ease and abandon, and often to undemocratic effect. The Hedgehog Review, 21(2).

Mitt varför

”Du är intresserad av för mycket Helena, du måste bestämma dig” sa en lärare till mig när jag skulle sluta årskurs nio. Det låg mycket i det hon sa, men frågan var om hon hade rätt i att jag behövde bestämma mig?

Jag hade redan då praoat på SVT och sett att som journalist är det bra intresserad av olika saker. Om man ska ge ett ämne rättvisa bör man vilja nysta i olika ändar och vara nyfiken. Jag är fortfarande intresserad av olika saker och det är bland annat därför journalistyrket passar mig. 


Jag vill förstå mer och jag vill med min journalistik bidra till att människor förstår varandra bättre. Vid motsättningar och splittring är det viktigare än någonsin att rättvist förmedla olika perspektiv. Allra helst vill jag göra journalistik som rör sig i det komplexa, i polerna, i forskningens framkant likväl som i de existentiella djupen och jag anser att kultur, samhällsfrågor och naturvetenskap hänger ihop. Framförallt är jag intresserad av hur vi tillsammans kan få den värld vi lever i att fungera. 


Jag arbetar oftast på Blå kontoret på Drottninggatan i Stockholm, ett frilanskontor med journalister, bildjournalister och författare. Jag är van att läsa vetenskapligt material och mitt skrivande berör ofta filosofi, etik, psykologi, teologi och existentiella frågor, nästan oavsett vad det handlar om i övrigt. Jag samarbetar ofta med bildjournalisten Miranda Solvang. Våra projekt handlar framförallt om livet och döden, vi vill vara där det skaver. År 2024 blir också två lättlästa böcker vi gjort för LL-förlaget klara.


Som ung var jag redaktör på Stockholms universitets studenttidning Gaudeamus, reporter på Dagbladet i Sundsvall, jag arbetade på Amelia och var anställd på Pressens Medieservice. Tillsammans med min kollega Jill Klackenberg utvecklade jag ett IT-magasin för kvinnor som hette Dagens Framtid. Det gick åt pipan när IT-bubblan sprack, men jag vill hävda att vi var före vår tid, vårt magasin var bra!


I många år har jag regelbundet frilansat för nyhetsbyråer, först för Nyhetsbyrån PM och senare för TT. Jag har varit redaktör för resetidningen Stopover (Novairs inflightmagasin), jag har också skrivit en intervjubok för LL-förlaget samt medverkat i flera ungdomsböcker. Allra mest har jag arbetat med att göra reportage för olika dagstidningar.

Jag är precis som när jag var ung fortfarande intresserad av många olika saker, jag tycker om att kastas mellan olika världar och möta olika människor.


På senare år har jag intresserat mig extra mycket för polarisering och splittring. Jag är nyfiken på olika röster och perspektiv. Framförallt är jag intresserad av att förstå och hitta vad som kan förena olika människor och grupper  i en alltmer fragmentiserad värld.